Internasjonalt prosjekt om laks og urfolkskulturer
Forskningsprosjektet “Sharing our knowledge” – “Kunnskap på deling” tar for seg den særlig sårbare situasjonen for elvesamisk kultur langs Tanavassdraget. Prosjektet er et samarbeid mellom tre universitet og to urfolksledede sentre. Det dreier seg om Dalhousie universitetet i Nova Scotia på Atlanterhavskysten i Canada som jobber i kompaniskap med Unamaki Institute for Natural Resources og deres «Two-Eyed Seeing» tilnærming som har sitt utgangspunkt i Mikma’q urfolket sine tradisjoner. Europeiske partnere er Cranfield-universitetet i England og UiT Norges arktiske universitet. Prosjektet har laks og elvelandskap som sitt omdreiningspunkt og hovedfokus. Det sirkumpolare perspektivet på laksens betydning for urfolk og lokal økologisk tilpasning til naturgitte forhold, er et helt sentralt anliggende for instituttets virksomhet.
DeanuInstituhtta er aktiv samarbeidspartner i dette prosjektet, hvis fulle navn er: Sharing our knowledge: Incorporating Indigenous Knowledge Systems to Build Governance for Climate Resiliency. Kapasitetsbygging med lokal- og urfolkskunnskap for å håndtere klimarisiko. Prosjektet koordineres på norsk side av UiT Norges arktiske universitet og gjennomføres i samarbeid med de lokale partnerne DeanuInstituhtta og Joddu – Nasjonalt villakssenter. Sametinget er representert i den internasjonale styringsgruppa.
Prosjektet er finansiert via International Joint Initiative for Research in Climate Change Adaptation and Mitigation fra The New Frontiers in Research Fund (NFRF). Dette er et internasjonalt samarbeid mellom forskningsfinansiører fra Brasil, Canada, Tyskland, Norge, Sør-Afrika, Sveits, Storbritannia og USA. Målgruppen for forskningen er sårbare grupper som rammes hardest av klimaendringene grunnet deres geografiske bosted, sosiale og/eller økonomiske situasjon. Formålet med initiativet er i samarbeid med de berørte gruppene å utvikle varige strategier og løsninger som kan bidra til at disse gruppene kan opprettholde sitt livsgrunnlag, sin kultur, og bosteder med mer. Sårbare samfunn i lav- og mellominntektsland og Arktis ble framhevet i utlysningen.
Prosjektet ledes av Dalhousie University, Canada. Urfolksinstitusjonen Unama’ki Institute of Natural Resources i Nova Scotia, Canada, og Cranfield University i Storbritannia er partnere i prosjektet. Camilla Brattland, førsteamanuensis i samisk kulturvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitetsmuseum er prosjektleder for den norske delen av prosjektet. Gjennom utveksling og samarbeid mellom Canada og Norge skal prosjektet involvere et internasjonalt nettverk av urfolksinstitusjoner og urfolksforskere, forskere innen vannsystemer og klima, samt lokale og samiske grupperinger langs Deatnu-Tana-vassdraget. Norges Forskningsråd har tildelt nesten 7 millioner til prosjektet over tre år, som også inkluderer et doktorgradsstipend til en samisk kandidat. Prosjektet vil bringe sammen samer fra elvekulturen langs Deatnu-elvedalen og Mi’kmaq fra Unama’ki (First Nations-regionen som ligger rundt Bras d’Or Lakes i Nova Scotia, Canada) for å utveksle historier og kunnskap om vannsystemer, bygge relasjoner og arbeide sammen for å identifisere felles klimarisikoer og utvikle felles løsninger. Resultatene av dette arbeidet vil være verktøy for forvaltning og styring av vannsystemer tilpasset til områder med urfolksgrupper. Et av målene er også å dele modeller for samproduksjon av kunnskap som brukes i dette arbeidet med andre urfolk. DeanuInstituhtta bidrar til prosjektet med oversikt over lokale og samiske begreper for natur, landskap og kultur langs vassdraget. Dette gir DI en unik mulighet til å dele og sammenligne vår kunnskap med et annet urfolk som er i lignende situasjon som den elvesamiske kulturen i Tana, samt å lære av deres erfaringer på den andre siden av Atlanteren. Håpet er også at prosjektet vil bidra til å heve statusen og legitimiteten til urfolkskunnskapen innenfor vitenskapen.
Registrere laskefiskeplasser i hele vassdraget
Høsten 2017 fikk DI overlevert et unikt materiale av kartograf og etnograf Jorma Mattsson, Finland, om samiske navn på laksefiskeplasser og strandnavn fra Tanamunningen og helt opp til munningen av Kárášjohka (Karasjok) og Anárjohka (Inarijoki), i alt 4200 navn. Dette innsamlingsarbeidet ble gjort i samarbeid med Leif Rantala, Lappi Universitetet i Rovaniemi. Rantala var ekspert på samiske stedsnavn og behersket samisk godt. Materialet er under bearbeiding og publiseres etter hvert som det blir klart.
Dokumentarfilmer
DI lagerkortfilmer og dokumentarer om de tradisjonelle laksefiskemetodene i Tanavassdraget. Den første filmen er allerede produsert og vist for første gang på en offentlig tilstelning i Fanasgieddi/Båteng 16. des. 2019. Filmene lages på samisk, og bruken av de samiske fagtermene er svært sentralt å få fram. Filmene vil etter hvert bli tekstet til andre språk. Det vil også produseres emnehefter i tilknytning til filmene på samisk og andre språk.
DI publiserer bøker, filmer og informasjonsmateriale innen tradisjonskunnskap, laksefiske og elvesamiske tradisjoner. Disse prosjektene vil fordele seg i utgivelser for allmennmarkedet, for fagfolk og spesialister, og som dokumentasjon som kan tjene som grunnlag for å utvikle guide-brosjyrer og annen interessant kunnskap som bl.a. Joddu-Villakssenter i Tana kommune kan nyttiggjøre seg.
Produksjon av APP – stedsnavn og fiskeplasser, 2 språk, tekst og lyd.
DeanuInstituhtta vil starte produksjon av en stedsnavn-app hvor stedsnavn/tradisjonelle fiskeplasser blir beskrevet med bilde/film, tekst og/eller lyd. Appen vil være tilknyttet eksisterende online stedsangivere (Googlemaps eller Norgeskart). I praksis vil dette bety at etterhvert som man kommer til et nytt sted langs elva, vil man da ha mulighet til å lese/lytte om stedet man er kommet til. Appen vil i første omgang følge riksvegen fra Šuoššjávri til Tanamunningen. Andre stedsnavn/fiskeplasser tilhørende vassdraget kan etterhvert kunne legges til, eksempelvis deler av Kárášjohka og Anárjohka. Appen vil selvfølgelig også kunne kjøres uten at man er fysisk tilstede ved de aktuelle plassene.
Urfolkskunnskap
Vi opplever i dag at urfolkskunnskap etterspørres i stadig større grad, så av den grunn er det viktig at den i tillegg til å dokumenteres også blir forsket på for å se hvilke muligheter som finnes til å applisere den, gjøre konkret bruk av den, på en del utfordringer som tradisjonelle næringer og levesett møter i den moderne verden. Dette gjelder både klimaspørsmål og synet på tradisjonelle verdier i vår måte å leve og samhandle på, så her ligger det spennende faglige utfordringer å arbeide videre med. For å kunne jobbe grundigere med dette saksfeltet, har DI etablert en forskningskoordinatorstilling, foreløpig som en liten bistilling, men håpet er å kunne utvide stillingen etter hvert. Det er svært gledelig for DI at vi nå også er engasjert i forskning, ikke bare dokumentasjon. Dette ser vi på som en naturlig utvikling av DeanuInstituhttas interesser.
Prosjektledelse
Styret er ansvarlig for ledelse og koordinering av de ulike prosjektene. Nødvendige fagfolk engasjeres for enkeltoppdrag. Styret representerer samlet kompetansen som er relevant for realisering av aktuelle prosjekter.